Принстънският университет обяви, че премахва името на 28-ия президент на САЩ Удроу

...
Принстънският университет обяви, че премахва името на 28-ия президент на САЩ Удроу
Коментари Харесай

Принстънският университет заличи Уидроу Уилсън, бил расист

Принстънският университет обяви, че премахва името на 28-ия президент на Съединени американски щати Удроу Уилсън от името на учебното заведение си по социална политика и от кампуса. Управителният борд на влиятелния университет от така наречен Бръшлянова лига счита, " че расисткото мислене и политика на Удроу Уилсън го вършат несъответствуващ за наименоване на учебно заведение или лицей, чийто учени, студенти и възпитаници трябва да са изрично срещу расизма във всичките му форми ", твърди в свое изказване президентът на университета Кристофър Айсгрубър.

Томас Удроу Уилсън е бил президент на Съединени американски щати два мандата (1913-21 г.). Той е бил лекар по история и политически науки в университета " Джон Хопкинс ", гост-лектор в университета " Корнел ", професор по юриспруденция и политическа спестовност в Принстънския университет, а по-късно и негов президент. През 1911 г. е определен за губернатор на щата Ню Джърси. 

Уилсън прави дейно антитръстово антимонополно законодателство, поддържа даването на изборни права на дамите, със закон понижава лихвата по заемите за фермерите, вкарва ограничения за възбрана на детския труд и закон за основаване на система за трудови компенсации, със закон покачва надниците и усъвършенства изискванията на труд за железопътните служащи, укрепва и уголемява армията и флота, като събира за това средства посредством нов налог върху постройките и повишение на налога върху облагата.

Уилсън е и създател на Лигата на нациите, предшественика на Организация на обединените нации.

Сега той упрекван в това, че е подкрепял расистки политики, и по-конкретно позволяващи сегрегация във федералните организации, даже откакто те са били расово интегрирани в продължение на десетилетия.

" Той освен се съгласи, само че добави към непрекъснатата процедура на расизма в тази страна, процедура, която продължава да нанася вреди и през днешния ден ", посочи още Айсгрубър.

След премахването на името на Уидроу Уилсън, учебното заведение по социална политика в Принстън се прекръства на Училище за обществени и интернационалните връзки, а кампусът на университета - Първи лицей.

Промяната в Принстън е разследване на антирасистките безредици в Съединени американски щати под мотото " Black Lives Matter ", почнали след убийството на чернокожия Джордж Флойд при полицейски арест. 

Стигна се до такава степен, че през вчерашния ден в южния щат Мисисипи местните конгресмени започнаха процедурни стъпки за препроектиране на щатското знаме, на което е емблемата на Конфедерацията. Губернаторът Тейт Рийвс съобщи, че ще подпише всеки законопроект, признат от конгресмените за смяна на знамето.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР